<<
ANA SAYFA
>>



Gelecek Linux 2.0 kullanarak Internet'e bağlanmak:
 
1. İlk olarak Uygulama Başlat > İnternet menüsünü kullanarak Kppp (Çevirmeli Ağ Aracı)'nı çalıştırın


2. Burası bizim Ana ekranımız. Öncelikle Ayarlar butonuna basarak ayarlar penceresini açın.
 
3. Karşımıza gelen Yapılandırma penceredeki Hesaplar Sekmesi, internet bağlantımızın ayarlarını yapacağımız bölüm. Burada yeni bir hesap oluşturmak için Yeni butonuna tıklayın.

4. Yeni hesap ayarlarını ister sihirbaz yardımı ile yada isterseniz tüm ayarları elle girerek yapabilirsiniz. Biz burada tüm ayarları elle gireceğiz. Bu nedenle Diyalog ayarı butonuna tıklıyoruz.

5. İlk olarak Bağlantı Adı bölümünde bağlantımız için bir ad belirleyelim. Mesela Bağlantım olsun. Daha sonra Ekle butonuna basarak servis sağlayıcınızın telefon numaralarını ekleyin. Eğer telefonunuz dış hatta erişmek için bir numaraya ihtiyaç duyuyorsa telefon numarasının başına "," kullanarak ekleyebilirsiniz.

6. Telefon numaralarını girdikten sonra:
a) Kimlik Denetimi seçeneğinde PAP/CHAP
b) IP sekmesinde Dinamik IP Adresi
c) Ağ Geçidi sekmesinde Öntanımlı Ağ Geçidi
d) DNS sekmesinde Otomatik seçeneklerinin işaretli olduğundan emin olun.
Not: Kimlik Denetimi seçeneği servis sağlayıcıların durumuna göre değişebilmektedir.

7. Bu ayarları yaptıktan sonra Tamam butonuna basarak Yapılandırma Penceresine geri dönün.

8. Aygıt sekmesi modemimizin ayarlarının yapılacağı bölümdür. Burada tek yapmanız gereken Modem Aygıtı bölümünde modeminizin bağlı olduğu portu seçmek. Eğer modeminiz bir hardware modem ise, Linux modemi otomatik olarak tanıyacaktır. Bu durumda /dev/modem seçeneğini değiştirmenize gerek yoktur.

Eğer modeminiz bir Software modem (Winmodem) ise, öncelikle bu modemi Linux'a tanıtmanız gerekmektedir. Bunun için Uygulama Başlat > Sistem > Ayarlar menüsündeki Winmodem ayarlama seçeneklerinden modeminize uygun olanı çalıştırmalısınız.


Bazı durumlarda Linux modemi görememektedir. Bu gibi durumlarda /dev/modem seçeneği çalışmamaktadır. Böyle bir sorun karşısında yapılması gereken Modem Aygıtı bölümünden modemin kullandığı portu seçmek olacaktır. Aşağıdaki listede Windows'taki portların Linux'ta kullanılan karşılıkları yazmaktadır:


Com1 : /dev/ttyS0
Com2 : /dev/ttyS1
Com3 : /dev/ttyS2
Com4 : /dev/ttyS3


Modem tanıtma işlemleri bittikten sonra Modem sekmesinde yer alan Modemi Sorgula butonunu kullanarak modeminizin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.
 
9. Muhtelif sekmesindeki seçenekleri kullanarak kullanım kolaylığı sağlayabilirsiniz. Örneğin Bağlantı Kesilmesinde Otomatik Yeniden Ara gibi.
Bağlantı Kurulunca Panele Ekle seçeneği, bağlantı kurulduğunda görev çubuğuna aşağıdaki resimdeki gibi ufak bir simge ekleyecektir. Bu sayede bağlantınızı kontrol edebilirsiniz.

10. Bu işlemlerden sonra Tamam butonuna basarak Ana ekranımıza dönüyoruz. Artık yapmamız gereken sadece kullanıcı adını ve şifreyi girerek Bağlan butonuna basmak.