Açılış Scriptlerinin Tanımlanması

Açılış Scriptleri Hakkında Bilgi

Linux SysVinit adı verilen kendine özel bir açılış yöntemini kullanır. Bu yöntem her dağıtımda farklılık gösterebilir bu yüzden "Şu dağıtımda çalışan scriptler LFS`de de çalışır" gibi bir düşünce yanlış olur. LFS`nin kullandığı scriptler çoğu dağıtım tarafından kabul edilmiş özelliklere sahiptir.

SysVinit (bundan sonra init olarak bahsedeceğiz), çalışma seviyelerini baz alarak çalışır. 0 dan 6 ya kadar, toplam 7 tane çalışma seviyesi bulunur ve bunlardan 4 ü genellikle pek kullanılmaz. Mesela öntanımlı çalışma seviyesi 3 tür. Bu seviyeler hakkında biraz bilgi verelim:

0: bilgisayarı kapatır.
1: tek kullanıcılı mod
2: çok kullanıcılı mod (ağ yok)
3: çok kullanıcılı mod (ağ var)
4: Özelliştirilmeye ayrılmıştır. Öntanımlı olarak 3le aynı özelliklere sahiptir.
5: 4 ün aynısıdır fakat genellikle grafik arayüzlü girişler için kullanılır.
6: bilgisayarı yeniden başlatır.

Bu çalışma seviyelerini kullanmak için "init seviye" komutunu kullanacağız. Mesela bilgisayarı yeniden başlatmak için "init 6" komutu kullanılır.

/etc/rc.d altında rc?.d adlı dizinler olduğunu göreceksiniz. Bu dizinler içinde ilgili çalışma seviyesinin çalıştıracağı/durduracağı servislere bağlantılar bulunur. Eğer dikkat ettiyseniz bu dosyaların başında K veya S bulunmaktadır. S ile başlayanlar çalışma seviyesinin çalıştıracakları, K ile başlayanlar ise durduralacak olanlardır. Bu harflerin hemen yanındaki 00 dan 99 a olan kadar sayılar ise çalıştırılma sırasını belirtir. Sırası küçük olanlar daha sonra çalıştırılırlar. Fakat rc6.d dizininde S ile başlayanlar birşeyleri durdurmaya yararlar.

Asıl scriptler /etc/rc.d/init.d altında bulunurlar. Bağlantılar sadece ilgili servise stop veya start sinyali göndermeye yararlar. Örnek olarak S ile başlayanlar servise "start" sinyali verirler. Servislere bu sinyalleri sizde gönderebilirsiniz. İşte gönderebileceğiniz sinyaller:

 start	: Servisi çalıştırır.
 stop 	: Servisi durdurur.
 restart: Önce durdurur, sonra çalıştırır.
 reload : Genellikle değiştirdiğiniz ayarların aktif hale gelmesi için kullanılır.
 status : Servisin çalışıp (PID nosunu verir), çalışmadığını gösterir

Açılış scriptleri ile istediğiniz değişiklikleri yapmakta özgürsünüz. Burada size bu işleri nasıl yapacağınız hakkında bilgi verilmiştir.